Για τον μηχανισμό χειραγώγησης της κοινής γνώμης και την εθιστική διάσταση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, μίλησε ο Διοικητής της ΕΑΚ Μιχάλης Μπλέτσας, στο δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο και στην εκπομπή του Στιγμιότυπα.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
Βασίλης Κουφόπουλος: Παραμένουμε στο ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο αλλάζει κατά πολύ τη ζωή μας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κυρίες και κύριοι, κατάφερε να χτίσει την τέλεια μηχανή χειραγώγησης και επηρεασμού συνειδήσεων, το χειρότερο ναρκωτικό που έχει βγει ποτέ στον πλανήτη. Ποιος τα είπε αυτά; Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητής στο MIT Media Lab. Είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή, καλησπέρα κ. Μπλέτσα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Καλησπέρα.
Βασίλης Κουφόπουλος: Σκληρή κριτική.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, σκληρή και καθυστερημένη.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, θα έλεγα, γιατί πια τα έχουμε δει όλα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Παρεμπιπτόντως για εμένα πια είναι απλά κάτι που έλεγα διαχρονικά, κάτι για το οποίο οι φίλοι μου με θεωρούσαν γραφικό στην αρχή, κάτι το οποίο ενστερνίζονται, όμως, όλοι τώρα, και με τα πολλά μου λένε καλά τα έλεγες εσύ, εμείς δεν ξέραμε.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, γιατί υπήρχε μία αισιοδοξία γιατί το Facebook υποτίθεται- τέλος πάντων, να μην λέμε εμπορικές ονομασίες, τα λεγόμενα social media υποτίθεται ότι ενώνουν τους ανθρώπους, τους φέρνουν πιο κοντά, φωτογραφίες, υλικό, απόψεις.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, το ίντερνετ ενώνει τους ανθρώπους, όχι τα social media, το ίντερνετ, το διαδίκτυο η όλη ιστορία ήταν ότι μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε κατευθείαν ο ένας με τον άλλον. Εμείς αντί να το κάνουμε αυτό πήγαμε και βάλαμε ενδιάμεσα μία τεράστια πλατφόρμα της οποίας ο μόνος σκοπός είναι να μας κρατάει προσηλωμένους σε αυτή, και αυτή να διαλέγει το τι θα δούμε, να προτεραιοποιεί το τι θα δούμε, να κοιτάει και να διαλέγει τις ειδήσεις, τις οποίες θα δούμε και πάει λέγοντας.
Βασίλης Κουφόπουλος: Και όχι μόνο αυτό, είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι στις
προηγούμενες, προπροηγούμενες προεδρικές εκλογές για της Ηνωμένες Πολιτείες, όταν εξελέγη ο Ντόναλτ Τραμπ, υπήρχε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, με τη διάθεση των στοιχείων των χρηστών του διαδικτύου.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, συγγνώμη εκεί δεν υπήρχε κανένα σκάνδαλο, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας. Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δούλεψαν έτσι ακριβώς όπως είναι σχεδιασμένα να δουλέψουν. Εγώ δεν είδα κανένα σκάνδαλο σε αυτή την ιστορία. Είδα βέβαια, μία προσπάθεια χειραγώγησης, και για το Brexit και για την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, όπου εκεί βέβαια χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος.
Βασίλης Κουφόπουλος: Και τώρα με το Twitter, το πρώην Twitter και νυν X, ποιό μπορεί να είναι το μέγεθος της χειραγώγησης κ. Μπλέτσα;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, είναι η τέλεια μηχανή διαφήμισης, δηλαδή έτσι έχει φτιαχτεί, αυτό κάνει, και όταν είναι μία πολιτική ιδέα μπορεί να την στοχεύσει με τον πιο επιδραστικό τρόπο. Δεν έχουμε μάθει, όμως, στην δημοκρατία να λειτουργούμε, χωρίς να βλέπουμε τα μηνύματα κάπως δημόσια και να μπορούμε να τα κριτικάρουμε. Αυτή τη στιγμή το να στοχεύσεις, όπως έκανε ο Τραμπ στις εκλογές του 2016, εκεί υπάρχουν πλέον στοιχεία, εκεί έστειλε 16.000 διαφορετικά μηνύματα στο Wisconsin. Παλαιότερα όταν έκανες μία πολιτική διαφήμιση και έλεγες σαχλαμάρες, μπορούσε να την δει όλος ο κόσμος και να πει “λες σαχλαμάρες”.
Βασίλης Κουφόπουλος: Ναι, ναι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Τώρα μπορείς να πεις οτιδήποτε και να μην το δει κανείς, και να πάει αυτό το μήνυμα σου σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι πιο δεκτικοί σε αυτό, διότι αυτή είναι η δουλειά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο και αυτό κάνουν πάρα πολύ καλά.
Βασίλης Κουφόπουλος: Σωστά. Ή να ακούσουν μία φράση σου από το κινητό τηλέφωνο και να σου στείλουν το κατάλληλο προϊόν πολιτικό ή εμπορικό.
Μιχάλης Μπλέτσας: Εντάξει το να σου στείλουν ένα προϊόν μπορεί να είναι και ωφέλιμο.
Βασίλης Κουφόπουλος: Το πολιτικό προϊόν εννοούμε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς.
Βασίλης Κουφόπουλος: Όχι μόνο την μηχανή καθαρισμού. Αλλά να σου στείλουν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, το να σου στείλουν ένα προϊόν, και αυτό είναι ακριβώς και το καμουφλάζ όλης αυτής της ιστορίας. Το να σου στείλουν ένα προϊόν, το οποίο εσύ το θες εκείνη τη στιγμή, είναι νομίζω χρήσιμο. Το πρόβλημα είναι τί γίνεται με την πολιτική, η δημοκρατία δεν δουλεύει έτσι.
Βασίλης Κουφόπουλος: … Αρχή Κυβερνοασφάλειας, έγινε επαρκώς εξοπλισμένη, σε υλικοτεχνική υποδομή;
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι, αλλά προσπαθούμε προς σε αυτή την κατεύθυνση.
Βασίλης Κουφόπουλος: Μάλιστα. Χρειάζεται περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό;
Μιχάλης Μπλέτσας: Και περισσότερα χρήματα και προσωπικό, που είναι δύσκολο να βρούμε, πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε
Βασίλης Κουφόπουλος: Γιατί; Τόσοι πιτσιρικάδες υπάρχουν που είναι από εδώ και από εκεί και κόβει το μυαλό τους.
Μιχάλης Μπλέτσας: Συγγνώμη πώς θα τους προσλάβει αυτούς το ελληνικό δημόσιο, με τους κανόνες του
Βασίλης Κουφόπουλος: Αυτό κ. Μπλέτσα, εδώ είναι το σημείο κλειδί, καταλάβατε. Αυτό είναι το σημείο κλειδί.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε-
Βασίλης Κουφόπουλος: Δεν λέω για εσάς, καταλαβαίνω το πρόβλημα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Και έχουμε κάνει και πάρα πολλά βήματα, επομένως εντάξει να μην τα βλέπουμε, το ποτήρι είναι μισογεμάτο και προσπαθούμε να το γεμίσουμε ακόμα περισσότερο.
Βασίλης Κουφόπουλος: Να το γεμίσουμε, όμως κάποια στιγμή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για την παρουσία σας απόψε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μιχάλης Μπλέτσας: Εγώ σας ευχαριστώ.