“Έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην Τεχνητή Νοημοσύνη” δήλωσε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας στην παρέμβασή του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο κ. Μπλέτσας σημείωσε ότι έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα σε αυτήν, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές αλλά όχι τις κοσμογονικές αλλαγές που υπόσχονται σήμερα οι υπέρμαχοί της. “Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις απάτες στον χρηματοοικονομικό τομέα”, όπως είπε. Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, ανέφερε ότι πάγια τακτική στις κυβερνοαπάτες είναι η καταιγιστική αποστολή ψευδών μηνυμάτων, τα οποία με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται όλο και πιο σοφιστικέ και αληθοφανή καθιστώντας μας εύκολα θύματα απάτης. Χρειάζεται γνώση από τους χρήστες οι οποίοι θα πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένοι τόνισε. Ο κ. Μπλέτσας εξήρε το ρόλο της πολλαπλής ταυτοποίησης και γνωστοποίησε σε ότι αφορά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι υπάρχουν τεχνικά πρότυπα που «κόβουν» τα πλαστά μηνύματα. Απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των βάσεων δεδομένων παρατήρησε.
Μιλώντας για την αμφιλεγόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε προπαγάνδες παραπληροφόρησης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σημείωσε ότι αν «ταΐσουμε», όπως είπε, το διαδίκτυο με όσα θέλουμε να επικοινωνήσουμε μπορούμε πολύ εύκολα να αναπαράξουμε μια ιστορία με καταιγιστικούς ρυθμούς προσηλυτίζοντας γρήγορα χιλιάδες κόσμου και καθιστώντας πολλούς εξ αυτών υποχείρια μας. Αυτοί είναι μηχανισμοί που λειτουργούν με όχημα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τόνισε ο κ. Μπλέτσας.
Κλείνοντας την παρέμβασή του και αναφερόμενος στον κίνδυνο η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, ο Διοικητής της ΕΑΚ ανέφερε ότι σίγουρα για λόγους κακής οικονομίας, κάποιοι κεφαλαιούχοι θα σκεφτούν να αντικαταστήσουν υπηρεσίες που προσφέρουν άνθρωποι από μηχανές, ωστόσο κανείς δεν προτιμά για ένα θέμα του να μιλά με μηχανή.