Με αφορμή το πρωτοφανές, εκτεταμένο μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας, μίλησε ο Διοικητής της ΕΑΚ Μιχάλη Μπλέτσας, στην ΕΡΤ στην εκπομπή Συνδέσεις και στους δημοσιογράφους Κατερίνα Δούκα και Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Ο κ. Μπλέτσας σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί γεωγραφικά η προέλευση της επίθεσης, ωστόσο από τη μεθοδολογία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για δράση από συγκεκριμένες ομάδες που ήδη παρακολουθούνται. Αναφερόμενος στη χώρα μας και τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ο Διοικητής της ΕΑΚ τόνισε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο από άποψη Κυβερνοασφάλειας. Ο κ. Μπλέτσας γνωστοποίησε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ υλοποιούν σχέδια αύξησης της φυσικής ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών.
Ακολουθούν αποσπάσματα από όσα δήλωσε ο Διοικητής της ΕΑΚ Μιχάλης Μπλέτσας στην ΕΡΤ:
Μιχάλης Μπλέτσας: H υποδομή της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να φυλαχθεί πραγματικά. Αν κάποιος θέλει να πάει να κάνει μια δολιοφθορά σε έναν μετασχηματιστή απομακρυσμένο είναι πολύ δύσκολο να το αποτρέψεις αυτό. Διότι δεν μπορείς να έχεις ανθρώπους παντού, να το πούμε πάρα πολύ απλά.
Κατερίνα Δούκα: Η τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια αυτή;
Μιχάλης Μπλέτσας: Επομένως, ανησυχούμε πολύ περισσότερο για την φυσική ασφάλεια και στη συνέχεια για την κυβερνοασφάλεια, διότι για να κάνει κάποιος μία ηλεκτρονική παρέμβαση, μην ξεχνάτε ότι μπορούμε να δούμε και την κυβερνοασφάλεια λίγο πιο ευρέως, τα δίκτυα αυτά έχουν ένα νευρικό σύστημα ψηφιακό, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία τους και μία επέμβαση εκεί προφανώς θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Το ευρύ κοινό έχει στο νου του μία περίπτωση ότι κάποιος κάθεται από μακριά από το υπνοδωμάτιό του, ας πούμε, και επεμβαίνει στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον απομακρυσμένο, χωρίς να αποκλείεται τελείως. Για να κάνει κάποιος μία τέτοια επέμβαση, θα πρέπει να είναι παρών μέσα στις εγκαταστάσεις των λειτουργών του δικτύου. Από εκεί και πέρα, είναι ενδιαφέρον, διότι πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάσαμε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκό, στο οποίο είναι και μάλιστα συντονιστής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειρωνικά έχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή από την Ισπανία, για να εξετάσουμε ακριβώς τους τρόπους και να βρούμε καινούργιους τρόπους, με τους οποίους το δίκτυο μπορεί να σαμποταριστεί ηλεκτρονικά, αν θέλετε, ή από απόσταση.
Κώστας Παπαχλιμίντζος: Να ρωτήσω κ. Μπλέτσα, επειδή ακούγονται διάφορα σενάρια από χθες, κανείς δεν ξέρει ακόμα με σιγουριά, τι έγινε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Όμως, δύο μέρες νωρίτερα, είχε βγει μία έκθεση στην Ολλανδία, άσχετο με αυτό, το οποίο μίλαγε για μία κυβερνοεπίθεση στην Ολλανδία από την Ρωσία, και μάλιστα βλέπω εδώ κάποιες δηλώσεις του υπευθύνου της υπηρεσίας πληροφοριών της Ολλανδίας MIVD λέγεται η υπηρεσία, ο κύριος λέγεται Peter Reesink ο επικεφαλής της, και λέει ότι εξ όσων γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια επίθεση σαμποτάζ, όπως λέει, πραγματοποιήθηκε απέναντι σε ένα digital control system, ψηφιακό σύστημα ελέγχου, στην Ολλανδία και κατηγορεί τη Ρωσία για αυτό. Αυτό το έχετε υπόψη σας, είναι κάτι που μπαίνει στον σχεδιασμό σας;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, έχουν συμβεί και συμβαίνουν συνεχώς διάφορα. Όπως ξέρετε δεν έχω διστάσει και εγώ να κατηγορήσω την Ρωσία για συγκεκριμένα πράγματα, αλλά από εκεί και πέρα, οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές καθαυτές, οι υπεύθυνοι είναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιηθούν και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λέμε. Συνήθως σε τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις είναι πολύ δύσκολο να ταυτοποιήσεις 100% τον υπεύθυνο, εικασίες κάνεις. Από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, όχι από την προέλευση της επίθεσης, διότι η προέλευση της επίθεσης είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί γεωγραφικά, αλλά από τους άλλους τρόπους. Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες, τις οποίες τις βλέπουμε και τις ξανά βλέπουμε, οι οποίες αργά ή γρήγορα καταλαβαίνεις από που έρχονται.
Κατερίνα Δούκα: Άρα κ. Μπλέτσα, να ανακεφαλαιώσουμε κλείνοντας, επιγραμματικά πώς μπορεί να θωρακιστεί το δίκτυο στην Ελλάδα;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, και ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, από άποψη κυβερνοασφάλειας είναι σε καλό επίπεδο. Είναι από τους φορείς οι οποίοι έχουν πόρους και επενδύουν. Και η ΔΕΗ το ίδιο, στο συγκεκριμένο θέμα. Απόλυτα θωρακισμένο δίκτυο, σας είπα, δεν θα υπάρξει ποτέ, ένα δίκτυο το οποίο θα είναι 100% ασφαλές και άτρωτο, πάντα θα υπάρχουν μικρές αδυναμίες, δουλεύουμε όλοι έτσι ώστε αυτές οι αδυναμίες να γίνουν όλο και λιγότερες και μικρότερες. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η κυβερνοασφάλεια, είναι η φυσική ασφάλεια, και εκεί μπορεί να γίνουν επιπλέον πράγματα.
Κατερίνα Δούκα: Και μιλήσατε για τις κλοπές χαλκού, ναι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ήδη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο ΝΑΤΟ υλοποιούνται σχέδια αύξησης της φυσικής ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών.
Κώστας Παπαχλιμίντζος: Μάλιστα. Ευχαριστούμε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Και εγώ σας ευχαριστώ.