Την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Ευπαθειών (EUVD), όπως προβλέπεται από την Οδηγία NIS2, ανέπτυξε και θέτει σε λειτουργία ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA).
Η βάση δεδομένων παρέχει συγκεντρωμένες, αξιόπιστες και χρήσιμες πληροφορίες, βελτιώνοντας την κατάσταση επίγνωσης και μειώνοντας την έκθεση σε απειλές.
Η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Ευπαθειών στοχεύει στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου διασύνδεσης διαθέσιμων πληροφοριών από πολλαπλές πηγές, όπως τα CSIRTs. Παράλληλα διευκολύνει την ανάλυση και συσχέτιση ευπαθειών, ενισχύοντας τη διαχείριση κινδύνων στην κυβερνοασφάλεια.
Η βάση δεδομένων είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό για την αναζήτηση πληροφοριών σχετικών με ευπάθειες που επηρεάζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής. Σε προμηθευτές συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, καθώς και σε οντότητες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. Οι πληροφορίες απευθύνονται επίσης σε αρμόδιες εθνικές αρχές, όπως το δίκτυο CSIRTs της ΕΕ, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες και ερευνητές.
Οι πληροφορίες προέρχονται από βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα και εμπλουτίζονται με ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις από τα εθνικά CSIRTs.
Οι συγκεντρωμένες πληροφορίες εμφανίζονται μέσω διαδραστικών πινάκων.
Ορόσημο για τον ENISA χαρακτήρισε την υλοποίηση της απαίτησης της Οδηγίας NIS2 για τη δημιουργία Βάσης Δεδομένων Ευπαθειών ο Juhan Lepassaar, Εκτελεστικός Διευθυντής της ENISA. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλέον ένα βασικό εργαλείο για τη βελτίωση της διαχείρισης ευπαθειών και των σχετικών κινδύνων. Η βάση δεδομένων προσφέρει διαφάνεια σε όλους τους χρήστες και αποτελεί αποδοτική πηγή πληροφόρησης για την εύρεση μέτρων μετριασμού των κινδύνων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικές με ευπάθειες που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνουμε τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας και επιτρέπουμε στους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να προστατεύουν τους κοινόχρηστους ψηφιακούς χώρους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αυτονομία», δήλωσε η Henna Virkkunen, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Κυριαρχία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία.