Με στόχο την καλλιέργεια ψηφιακής συνείδησης και την υιοθέτηση πρακτικών ψηφιακής ασφάλειας-υπό το πρίσμα και του πρόσφατα θεσπισμένου νομικού πλαισίου-πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Κυβερνοασφάλεια: Σύγχρονες Προκλήσεις και ο Νέος Νόμος 5160/2024», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
«Η κυβερνοασφάλεια πρέπει να λειτουργεί σαν ανοσοποιητικό σύστημα ενός ζωντανού οργανισμού», δήλωσε ο Διοικητής της ΕΑΚ κ. Μιχάλης Μπλέτσας ανοίγοντας τις εργασίες του σεμιναρίου. Ο κ. Μπλέτσας παρουσίασε τη νέα Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας τονίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των ψηφιακών απειλών με σύγχρονους και δυναμικούς μηχανισμούς.
«Ως Περιφέρεια, επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κρήτης με έμφαση στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, υπογραμμίζοντας τα άλματα που έχουν γίνει για την έξυπνη Κρήτη 2030. Ο Κ. Αρναουτάκης εξήρε τη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σημειώνοντας ότι είναι καθοριστική για τη στήριξη της Περιφέρειας, των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων της Κρήτης.
Το πλούσιο ερευνητικό έργο του Ιδρύματος στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΙΤΕ και διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης.
«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια όλων των κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών του νησιού. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για τη θερμή ανταπόκριση», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
Τη σοβαρότητα και την έκταση της αγοράς των κυβερνοεπιθέσεων, η οποία υπερβαίνει τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως — περισσότερο από το ΑΕΠ των περισσότερων κρατών πλην ΗΠΑ και Κίνας- όπως είπε- ανέδειξε ο Υποδιοικητής της ΕΑΚ, κ. Ιωάννης Παυλόσογλου. Ο κ. Παυλόσογλου γνωστοποίησε ότι οι κυβερνοεγκληματίες είναι καλά οργανωμένοι και στοχεύουν κυρίως σε ώρες χαμηλής επαγρύπνησης, όπως τα απογεύματα της Παρασκευής.
Ο Υποδιοικητής της ΕΑΚ αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό διαρροής 16 δισεκατομμυρίων κωδικών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και υπογράμμισε τη σημασία της ενεργοποίησης του δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης για την αποτροπή τέτοιων απειλών.
Ο κ. Παυλόσογλου αναφέρθηκε εκτενώς τις υβριδικές απειλές, στον συνδυασμό τεχνικών επιθέσεων και παραπληροφόρησης, που χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για να επηρεάσουν το κοινό ή να προκαλέσουν σύγχυση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, επισήμανε τον ρόλο των ψεύτικων λογαριασμών (bots) και των fake news, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι των ψηφιακών απειλών.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΕ, στις 26 και 27 Ιουνίου 2025, με τη συμμετοχή πλήθους στελεχών από φορείς του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων της Κρήτης. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις συντονισμένες δράσεις για την προετοιμασία και θωράκιση της «Έξυπνης Κρήτης» απέναντι στους ψηφιακούς κινδύνους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας ασφαλούς, βιώσιμης και τεχνολογικά ανθεκτικής περιφέρειας.
