Με αφορμή την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερμοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας μίλησε στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντεξης:
Χριστίνα Τσόρμπα: Κυρίες και κύριοι, να καλωσορίσουμε τον κύριο Μιχάλη Μπλέτσα, Διοικητή Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, που είναι πάντα πρόθυμος να είναι μαζί μας και τον ευχαριστώ θερμά. Κύριε Μπλέτσα, καλησπέρα σας.
Μιχάλης Μπλέτσας: Καλησπέρα.
Χριστίνα Τσόρμπα: Λοιπόν, η αφορμή για αυτή τη συνάντηση, κύριε Μπλέτσα, είναι ότι προχθές, που έσκασε η είδηση για κυβερνοεπίθεση στο ΕΑΠ, θορυβήθηκε κόσμος, μας ρωτούσε, κάναμε και ρεπορτάζ. Να πω για εκείνους, που ενδεχομένως δεν το ξέρετε, διέρρευσαν χιλιάδες προσωπικά δεδομένα στο dark web από το ΕΑΠ, κάτι που έγινε, ωστόσο, τον Οκτώβρη του 2024 και επιβεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες. Συγκεκριμένα, διέρρευσαν ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμοί ταυτότητας, αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί, αυτό λέει το ρεπορτάζ. Και έρχεται, λοιπόν, ο κόσμος τώρα, και μάλιστα είναι και μεταπτυχιακοί φοιτητές εκεί και φοιτητές που ήταν στο ΕΑΠ, οι οποίοι λένε τί γίνεται, τί μπορούμε να κάνουμε και πόσο εκτεθειμένοι είμαστε, μιας που δεν είναι μόνο το ΕΑΠ, είναι πολλά πανεπιστήμια, είναι δημόσιοι φορείς, οργανισμοί και λοιπά, κύριε Μπλέτσα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ναι, κοιτάξτε, τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις έχουμε συνέχεια και τέτοιου είδους διαρροές δεδομένων επίσης, έχουμε πολύ συχνά, και πολλές δεν τις μαθαίνουμε κιόλας, διότι συμβαίνουν σε επιχειρήσεις, συμβαίνουν, ας πούμε, σε λογιστικά γραφεία, τα οποία έχουν το ΑΦΜ μας. Γενικότερα, θα πρέπει να είμαστε σε μία εγρήγορση, όσον αφορά τις πιθανές χρήσεις αυτών των προσωπικών δεδομένων, σε προσωπικό επίπεδο. Δηλαδή, να κοιτάμε περισσότερο τις κινήσεις στους λογαριασμούς μας, να κοιτάμε αν κάποιος προσπάθησε να κάνει κάποια συναλλαγή, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία μας, παίρνουμε μία ειδοποίηση, για παράδειγμα, ότι κάποιος προσπάθησε να ανοίξει έναν λογαριασμό, και σε πολλές περιπτώσεις να δούμε, αν κάποια από αυτά αλλάζουν. Δεν είναι εύκολο.
Χριστίνα Τσόρμπα: Από αυτό που λέτε, εγώ αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, ότι η προστασία που μπορούμε να έχουμε από τους κρατικούς φορείς, σε σχέση με αυτό, είναι μικρή και είναι ευάλωτη, ας το πω έτσι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, το κράτος είναι πολύ ευάλωτο, αυτή τη στιγμή. Να το πούμε ξεκάθαρα. Η πρόσφατα, πιο πρόσφατα- Μου έκανε λίγο έκπληξη που με πήρατε για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, διότι αυτό ήταν ένα περιστατικό, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο-
Χριστίνα Τσόρμπα: Τώρα το μάθαμε, όμως.
Μιχάλης Μπλέτσας: Τώρα ξανά βγήκε στα νέα. Όχι, είχε βγει και τον Οκτώβριο
Χριστίνα Τσόρμπα: Ίσως τώρα πήρε διάσταση, να το πω έτσι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Τώρα πήρε διάσταση, διότι ίσως τα προσωπικά τα αρχεία, που είχαν διαρρεύσει, έγιναν περισσότερο προσβάσιμα.
Χριστίνα Τσόρμπα: Άρα είδαν, μάλλον, κάποιοι ότι χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία τους; Αυτό;
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι, δεν νομίζω. Μάλλον το αρχείο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν όλα τα υπόλοιπα αρχεία, τα οποία είχαν κλαπεί από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έγινε πιο προσβάσιμο στο σκοτεινό διαδίκτυο, στο dark web.
Χριστίνα Τσόρμπα: Πάντως, σας διέκοψα, γιατί πήγατε να πείτε ότι έγινε κάτι άλλο πιο πρόσφατα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Πιο πρόσφατα είχαμε το περιστατικό στην Ε.Ε.Τ.Α.Α., το οποίο ήταν πιο σοβαρό, από την άποψη ότι είχαμε και μία μεγάλη διακοπή υπηρεσίας, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία, του δημοσίου πάλι, διαχειρίζεται διάφορα προγράμματα για τους παιδικούς σταθμούς, τους οποίους δεν μπορούσε να πληρώσει, δεν μπορεί να πληρώσει, διότι όλα της τα συστήματα έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας, με τον ίδιο τρόπο, έχουν κλειδωθεί, δηλαδή-
Χριστίνα Τσόρμπα: Παλαιότερα, είχαμε και κάτι πολύ μεγάλο και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, πάλι το μάθαμε αργότερα, μέσα σε όλα αυτά, όμως, αναρωτιόμαστε, είπατε το κράτος είναι ευάλωτο, διευκρινίστε μου λίγο τί εννοείτε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Το κράτος είναι ευάλωτο, διότι έχει πάρα πολλές υποδομές πληροφοριακές, οι οποίες δεν συντηρούνται σωστά, δεν αναβαθμίζονται και κυρίως, αν θέλετε, διότι δεν μπορεί να κρατήσει εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν μπορείς να συντηρείς τεχνολογικές υποδομές μόνο με υπεργολάβους, κάπου πρέπει να μπορείς να κρατήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η θεσμική μνήμη, μέσα στο κράτος, για να μπορεί να υπάρξει μία επιχειρησιακή συνέχεια. Όταν κανένας δεν ξέρει πως δουλεύουν τα συστήματα, διότι τα συστήματα τα λειτουργούν υπεργολάβοι, όταν αλλάζει ο υπεργολάβος, αυτόματα έχεις ένα κενό ασφάλειας-
Χριστίνα Τσόρμπα: Ναι, αλλά, ήδη, το θέμα και αυτό που αντιλαμβανόμαστε-
Μιχάλης Μπλέτσας: Και επίσης, αφήστε με λίγο να ολοκληρώσω, επειδή μιλήσατε για το περιστατικό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το περιστατικό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και προηγούμενα περιστατικά στα ΕΛΤΑ, θα σας θυμίσω, πριν από δύο χρόνια, όπου και εκεί είχαμε διακοπή υπηρεσίας, για κάποιες μέρες, οφειλόταν στο γεγονός ότι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα ΕΛΤΑ, χρησιμοποιούσαν απαρχαιωμένο εξοπλισμό, ο οποίος δεν δεχόταν αναβαθμίσεις ασφαλείας, και ήταν πάρα πολύ ευάλωτο. Οποιοδήποτε παιδί, οποιοσδήποτε δωδεκάχρονος με πρόσβαση στο google, θα μπορούσε να παραβιάσει αυτά τα συστήματα. Λοιπόν, χρειάζεται μία πιο συστηματική προσπάθεια από όλους τους φορείς, να πάρουν λίγο το θέμα πιο σοβαρά. Όλοι, μέχρι στιγμής, σου λένε θα συμβεί σε κάποιον άλλον, δεν επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μία ασφάλεια. Για τον απλούστατο λόγο ότι πολύς κόσμος δεν παίρνει ασφάλεια για πολλά πράγματα, σου λέει δεν θα τύχει σε εμένα, και αν δεν μου τύχει κάτι είναι πεταμένα λεφτά.
Χριστίνα Τσόρμπα: Σύμφωνοι, όμως, κύριε Μπλέτσα, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, όταν λέμε για κυβερνοασφάλεια εννοούμε προστασία, ουσιαστικά, να παρέχεται μία προστασία. Λέτε, για να δω και αν κατάλαβα καλά, λέτε ότι, για να παρασχεθεί αυτή η προστασία σημαίνει ότι και αυτός ο οποίος ζητά την προστασία, παίρνει τα μέτρα του εξαρχής, με εκσυγχρονισμό, με τεχνολογία, με μηχανήματα, σωστά; Καλά κατάλαβα;
Μιχάλης Μπλέτσας: Ναι, σωστά τα λέτε και επίσης, να λύσουμε και μία μεγάλη παρεξήγηση. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δεν είναι κάποιος τεράστιος οργανισμός, που θα πάει να ασφαλίσει τα συστήματα όλων των φορέων. Βάζει τους κανόνες, βάσει των οποίων θα ασφαλιστούν αυτά τα συστήματα και ελέγχει, αν οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται.
Χριστίνα Τσόρμπα: Ωραία, να μείνουμε σε αυτό που λέτε, άρα δεν πληρούνε τις προϋποθέσεις σε μία προσπάθεια, οι δήμοι, παραδείγματος χάριν, να δείξουν ψηφιακό μετασχηματισμό, για να βοηθήσουν, ας πω, την καλοπροαίρετη πρόθεση, να βοηθήσουν τους πολίτες, για να μην ταλαιπωρηθούν, αλλά επειδή δεν έχουν και μεγάλα κονδύλια, παίρνουν ένα σύστημα, το οποίο είναι, όμως, πιο ευάλωτο, από ένα άλλο πιο σύγχρονο, πιο εξελιγμένο και λοιπά.
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι, δεν είναι έτσι ακριβώς, δεν αναβαθμίζουν συστήματα. Και ευτυχώς για τους δήμους, πάρα πολλά από τα συστήματα, που χρησιμοποιούν είναι κεντρικά. Επομένως, υπάρχει κάποιος που τα συντηρεί κεντρικά, και έτσι δεν χρειάζεται οι ίδιοι, ο κάθε δήμος, να έχει το δικό του σύστημα.
Χριστίνα Τσόρμπα: Ωραία, ας μην πούμε για τους δήμους, ας πούμε για τα πανεπιστήμια, ας πούμε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, και στα πανεπιστήμια υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις. Τα πανεπιστήμια, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλον, επειδή έχουν φοιτητές, και μεταπτυχιακούς φοιτητές, πάντα κάτι καταφέρνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, επειδή είναι ένα ουσιαστικά εικονικό πανεπιστήμιο, τα περισσότερα μαθήματα είναι online, είχε διαφορετική υποδομή από ένα σύνηθες πανεπιστήμιο και αυτή την υποδομή χτύπησαν οι επιτιθέμενοι. Εκεί έγιναν κάποια λάθη και δεν ακολουθήθηκαν κάποιοι βασικοί κανόνες ασφάλειας.
Χριστίνα Τσόρμπα: Σύμφωνοι, αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι αυτό που είπατε, ότι δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται, ποιοι είναι αυτοί οι φορείς που, δυστυχώς, δεν μπορούν να ανταποκριθούν, μέχρι στιγμής.
Μιχάλης Μπλέτσας: Οι περισσότεροι φορείς, κυρία Τσόρμπα, οι περισσότεροι φορείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Σας το είπα ξεκάθαρα, διότι δεν μπορούν να κρατήσουν εξειδικευμένο προσωπικό. Και μέχρι να λυθεί αυτό, το επίπεδο ασφάλειας θα υποφέρει. Είναι πολύ απλό αυτό, και νομίζω ότι μπορούν να το καταλάβουν όλοι. Στο δημόσιο, αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να πάρεις ανθρώπους πληροφορικής, και να τους κρατήσεις. Είναι πολύ απλό.
Χριστίνα Τσόρμπα: Απλό είναι, το καταλάβαμε, αλλά η ανασφάλεια μεγαλώνει, γιατί αισθανόμαστε, πολύς κόσμος αισθάνεται εκτεθειμένος.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε να δείτε, όσο περισσότερη δραστηριότητα έχουμε πάνω σε αυτές τις ψηφιακές υποδομές, τόσο περισσότερη δραστηριότητα κυβερνοεγκλήματος θα έχουμε, θα αυξάνεται, αυτό είναι μοιραίο, όσο καλή ασφάλεια και αν έχουμε, όταν η δραστηριότητα πηγαίνει προς ένα σημείο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος πανικού, σίγουρα, όμως, υπάρχει ένας λόγος εγρήγορσης, ευαισθητοποίησης και μπορούμε και όλοι να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, για να μην γινόμαστε θύματα. Για παράδειγμα
Χριστίνα Τσόρμπα: Θυμάμαι, την άλλη φορά, που λέγατε ότι όταν σου στέλνουν μήνυμα δεν απαντάς εσύ με δική σου πρωτοβουλία, το κράτησα αυτό που είπατε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς, και ξέρετε κάτι, ο λόγος για τον οποίο παίρνουν αυτά τα δεδομένα είναι για να μπορέσουν να σου στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα, το οποίο εσύ θα πιστέψεις ότι έρχεται από κάποιον φορέα, ο οποίος θέλει να σε εξυπηρετήσει, διότι ξέρουν αυτά τα στοιχεία, για αυτό τα κλέβουν. Από μόνα τους αυτά τα στοιχεία, αν εμείς ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες, δεν είναι ικανά, για να σου κάνουν ζημιά. Είναι ικανά, όμως, για να σε πείσουν να δώσεις τα επιπλέον δεδομένα, τους επιπλέον κωδικούς. Με το IBAN μόνο, δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει. Με τον κωδικό σου, της τράπεζας, όμως, όταν κάποιος θα σου στείλει ένα μήνυμα και θα σου πει, με βάση τον λογαριασμό σου αυτό, και θα σου δώσει το IBAN, κυρία τάδε, με ΑΦΜ τάδε, πρέπει να μας κάνετε αυτό, εκεί κάπου τους πιστεύεις και μπαίνεις μέσα και τους δίνεις τα επιπλέον δεδομένα. Για αυτό τα θέλουν αυτά τα δεδομένα και τα συλλέγουν από πάρα πολλές πηγές.
Χριστίνα Τσόρμπα: Άρα, λέτε, ότι ακόμη και αν τα έχουνε, είναι στη διάθεσή τους, αν εμείς δεν τσιμπήσουμε, αν εμείς είμαστε υποψιασμένοι, δεν θα την πατήσουμε. Αυτό καταλαβαίνω.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς. Και αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος και ο λόγος, για τον οποίο επιτυγχάνουν πάρα πολύ αυτού του είδους οι απάτες. Είναι επειδή, ακριβώς, κυκλοφορούν αρκετά τέτοια δεδομένα και μπορούν οι απατεώνες να γίνουν όλο και πιο πειστικοί. Από εκεί και πέρα, για να μην αισθάνεται ο κόσμος ότι δεν γίνεται τίποτα, έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, είμαστε η έβδομη χώρα από τις 27, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ενσωμάτωσαν στο εθνικό τους δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία, την τρέχουσα ευρωπαϊκή οδηγία, για την κυβερνοασφάλεια, η οποία αυξάνει πάρα πολύ τις απαιτήσεις από τους οργανισμούς, όσον αφορά την ασφάλεια των ψηφιακών τους συστημάτων και μας δίνει και εμάς τη δυνατότητα και να ελέγχουμε, αλλά και να επιβάλλουμε κυρώσεις σε οργανισμούς, οι οποίοι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή.
Χριστίνα Τσόρμπα: Έχετε επιβάλει κυρώσεις, ήδη, σε κάποιους οργανισμούς;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση, όπου βγάζουμε όλους τους κανονισμούς και τις λεπτομέρειες των κανονισμών-
Χριστίνα Τσόρμπα: Άρα λέτε ότι θα έχουμε μια αυστηροποίηση κανονισμών, με την υιοθεσία αυτής
Μιχάλης Μπλέτσας: Θα έχουμε μία πολύ σημαντική αυστηροποίηση και μία πολύ μεγάλη αύξηση της εποπτείας, από πλευράς της Αρχής, σε όλους αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν τέτοιου είδους συστήματα, των οποίων η διακοπή της λειτουργίας δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνία.
Χριστίνα Τσόρμπα: Μάλιστα. Αυτό το επόμενο διάστημα θα συμβεί; Πότε το προσδιορίζετε;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, η ολοκλήρωση, η έκδοση όλων αυτών των αποφάσεων, που χρειάζεται, θα ολοκληρωθεί, μέσα στο έτος, όπως και μέσα στο έτος θα επικαιροποιηθεί και η στρατηγική κυβερνοασφάλειας της χώρας, από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, και από του χρόνου αρχίζει η εφαρμογή κανονικά. Θα δώσουμε μία περίοδο χάριτος, προφανώς, δεν είμαστε εδώ, για να επιβάλλουμε κυρώσεις καταρχήν. Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε εμείς, να έρθουμε και να φτιάξουμε το κάθε σύστημα, έτσι ώστε αυτό να είναι ασφαλές, δηλαδή εμείς θα πούμε τι πρέπει να γίνει, και από εκεί και πέρα, οι διάφοροι οργανισμοί, θα πρέπει να δώσουν την πρέπουσα σημασία, διότι-
Χριστίνα Τσόρμπα: Εντάξει, μου θυμίζει αυτό την αντισεισμική προστασία, λένε ότι έτσι πρέπει να χτίζεται, άμα είναι εσείς να χτίζετε όπως θέλετε συντελεστές δόμησης, χωρίς το ένα, χωρίς το άλλο, δεν γίνεται.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς.
Χριστίνα Τσόρμπα: Λοιπόν, κατανοητό, κύριε Μπλέτσα. Θέλω και ένα άλλο θέμα να κουβεντιάσουμε, είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή σας, από αυτά που είπατε, δηλαδή, στο Action 24, και μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε, ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το χακάρισμα των συστημάτων και των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν, τί εννοείτε με «των ανθρώπων»;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, τα συστήματα με κάποιο τρόπο μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, εκείνο που, όμως, μας απασχολεί, εμένα με απασχολεί πολύ περισσότερο, είναι ο βαθμός στον οποίον η ελληνική κοινωνία είναι εκτεθειμένη στην παραπληροφόρηση. Ζούμε σε εποχές οι οποίες είναι δύσκολες.
Χριστίνα Τσόρμπα: Είναι και Πρωταπριλιά σήμερα, ήθελα να σας ρωτήσω για αυτό, έτσι κι αλλιώς.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς. Το ξέχασα αυτό. Λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μην πέφτουμε θύματα οργανωμένης προπαγάνδας. Και δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πιο επιτυχημένες πληροφοριακές εκστρατείες είναι καθαρά προπαγάνδα και ο κόσμος επηρεάζεται πάρα πολύ από αυτές. Δηλαδή, αυτό που τελικά βλέπω να επικρατεί σαν επικεφαλίδα στην κοινωνία, σπάνια έχει ουσιαστική σχέση ή περιλαμβάνει, αν θέλετε, την ουσία ενός θέματος. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί δυναμική όχλου. Αυτό εγώ το θεωρώ χακάρισμα εγκεφάλου, δηλαδή, πλέον, δεν δίνουμε σημασία στα πραγματικά δεδομένα, στα πραγματικά γεγονότα, διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, για το ποια είναι αυτά, διότι ο καθένας έχει μία δικιά του όψη της πραγματικότητας και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ουσιαστικά σαν κοινωνία έτσι. Εγώ το βλέπω αυτό λίγο πιο μακροπρόθεσμα, βλέπω ότι έχει συμβεί-
Χριστίνα Τσόρμπα: Ξέρετε, εμείς θιγόμαστε και ως δημοσιογράφοι πάρα πολύ, με την έννοια ότι η πηγή της ενημέρωσης και της πληροφόρησης πρέπει να είναι έγκυρη. Όταν μπαίνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο καθένας λέει ή αναπαράγει μία πληροφορία, που είπε κάποιος, που την είπε κάποιος άλλος, που την έδωσε κάποιος τρίτος, καταλαβαίνουμε ότι αυτό χάνει την αξιοπιστία του.
Μιχάλης Μπλέτσας: Και καταλαβαίνετε ότι όποιος θέλει να χειραγωγήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλέον μπορεί να το κάνει πάρα πολύ εύκολα. Διότι, μπορείς και εύκολα να ενισχύσεις την φωνή σου, δημιουργώντας πολλούς λογαριασμούς, ή να πληρώσεις κόσμο, ή να πληρώσεις likes, ώστε να ανέβει, αν θέλετε, η επιδραστικότητα, η διάδοση, μίας συγκεκριμένης ανάρτησης, που έχει κάνει-
Χριστίνα Τσόρμπα: Είναι όπως τα λέτε. Κύριε Μπλέτσα, Adolescence, το είδατε στο Netflix; Γίνεται χαμός με αυτή τη σειρά.
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι δεν πρόλαβα να το δω, μακάρι να είχα χρόνο να δω Netflix, αλλά πρέπει να σας πω ότι, ειδικά τις τελευταίες μέρες, δεν μου μένει πάρα πολύς χρόνος.
Χριστίνα Τσόρμπα: Άρα με λίγα λόγια, ήσασταν καλύτερα στο MIT, παρά εδώ που ήρθατε και μπλέξατε με όλα αυτά, από ό,τι καταλαβαίνω, από άποψη χρόνου.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε να δείτε, είναι μία πρόκληση, χρειάζεται επιμονή, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Δεν είναι ανάγκη να βγαίνουμε και να λέμε χάνεται ο κόσμος, δηλαδή τα συγκεκριμένα περιστατικά, που βλέπουμε σήμερα, όπου ξαφνικά έχουν δημιουργήσει τεράστια δημοσιότητα, από ό,τι είδα, δηλαδή, και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Χριστίνα Τσόρμπα: Μα για αυτό είστε εδώ, ανταποκρίνεστε πάντα, είναι με κοινωνικό πρόσημο η δική σας διεύθυνση, να το πω αυτό, είναι η δική μου εκτίμηση, από το πως βλέπω να λειτουργείτε. Είστε πάντα πρόθυμος να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους, ας το πω έτσι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς μας ρόλους. Ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος, από την άλλη, όμως, θα πρέπει και ο ίδιος να κάνει αυτά που του αναλογούν. Είναι ένα φαινόμενο συνολικά, όπως, δηλαδή, όταν ζούμε στον φυσικό κόσμο, οι κλειδαριές είναι δικιά μας ευθύνη, δεν περιμένουμε να έρθει το κράτος να κοιτάξει αν το σπίτι μας είναι καλά ασφαλισμένο. Περιμένουμε, βέβαια, να ανταποκριθεί και να βάλει και κάποιους κανόνες, οι οποίοι θα κάνουν τη ζωή των εγκληματιών
Χριστίνα Τσόρμπα: Σωστά. Απλώς είμαστε ψηφιακά, όπως θα ξέρετε, αναλφάβητοι, πολλοί από εμάς, οπότε το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο, κύριε Μπλέτσα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, δηλαδή, έχουμε γενιές, οι οποίες ήρθαν από τον φυσικό κόσμο και έχουμε και γενιές που έχουν μεγαλώσει ψηφιακά. Και νομίζω σιγά σιγά, όχι σιγά σιγά, πολύ γρήγορα, σε μία γενιά, αυτό θα έχει ξεπεραστεί.
Χριστίνα Τσόρμπα: Έτσι είναι, έτσι. Κύριε Μπλέτσα πολύ σας ευχαριστώ, εύχομαι καλό μεσημέρι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Επίσης.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ