Στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη μίλησε για το επίμαχο θέμα των Bots ο Διοικητής της ΕΑΚ Μιχάλης Μπλέτσας.
Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:
Φαίη Μαυραγάνη: Προηγουμένως πάμε να καλωσορίσουμε έναν εξαίρετο Έλληνα επιστήμονα, ο οποίος είναι από αυτούς τους επιστήμονες, που επέλεξαν να γυρίσουν στον τόπο τους, μετά από αρκετά χρόνια. Ζούσε στη Βοστώνη, ήταν στο MIT, ήρθε στην Ελλάδα και είναι ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Χαρά μας μεγάλη, κύριε Μπλέτσα, καλώς ήρθατε στη συντροφιά.
Μιχάλης Μπλέτσας: Καλημέρα σας.
Φαίη Μαυραγάνη: Να ρωτήσω κάτι;
Μιχάλης Μπλέτσας: Ναι.
Φαίη Μαυραγάνη: Πώς ένας επιστήμονας του δικού σας βεληνεκούς, μετά από 25 χρόνια σε μία τέτοια θέση, παίρνει την απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα;
Μιχάλης Μπλέτσας: 30 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση,-
Φαίη Μαυραγάνη: Α 30.
Μιχάλης Μπλέτσας: Και 35 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φαίη Μαυραγάνη: Πω πω, μια ζωή.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ε κοιτάξτε, δύσκολα στη ζωή σου παρουσιάζονται ευκαιρίες να κάνεις δύο καριέρες διαφορετικές. Το βλέπω σαν μία πρόκληση, νομίζω ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε λίγο, από μία κοινωνία από την οποία έχουμε πάρει.
Φαίη Μαυραγάνη: Οπότε φέρνετε την γνώση, την εμπειρία και την επαγγελματική ζωή της Αμερικής και προσπαθείτε να δώσετε κάτι στον τόπο σας.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ακριβώς.
Φαίη Μαυραγάνη: Και νομίζω ότι αυτό είναι, πώς να το πω, κάτι που κάνετε που θέλει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας. Και μακάρι όσοι θέλουν, γιατί κάποιοι δεν θέλουν, να γυρίζουν στον τόπο και ό,τι έχουν ως γνώση και ως εμπειρία να το δίνουν πίσω, είναι μεγάλο δώρο.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, δεν έχουν όλοι και την πολυτέλεια να το κάνουν αυτό.
Φαίη Μαυραγάνη: Σωστό και αυτό, έχετε δίκιο.
Μιχάλης Μπλέτσας: Εγώ στάθηκα τυχερός στη ζωή μου και έχω την πολυτέλεια να μπορώ να το κάνω αυτό. Άλλοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό-
Φαίη Μαυραγάνη: Έχετε δίκιο, βέβαια.
Μιχάλης Μπλέτσας: Απλά για λόγους βιοποριστικούς, έτσι, ο κάθε ένας είναι διαφορετικός.
Φαίη Μαυραγάνη: Γυρνάς και πρέπει να μπορείς να ζήσεις.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ναι.
Φαίη Μαυραγάνη: Να ρωτήσω, αν επιτρέπεται, στο MIT τί ακριβώς κάνατε;
Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαι ερευνητής, μηχανικός είμαι, πληροφορικής, και ήμουν υπεύθυνος για όλη την υποδομή, την ψηφιακή, ενός από τα μεγάλα εργαστήρια του MIT, το MIT Media Lab.
Φαίη Μαυραγάνη: Οπότε όλη αυτή η εμπειρία και η γνώση έρχεται στην Ελλάδα, είστε ο Διοικητής της, να το πω σωστά, Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, και εδώ τί κάνετε τώρα; Ποιο είναι το έργο σας;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας είναι μία καινούργια υπηρεσία, συστάθηκε με νόμο πέρυσι, εγώ ανέλαβα μερικούς μήνες αργότερα. Με μία πρόταση, η αποστολή μας είναι η άνοδος του επιπέδου της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα, δηλαδή η άνοδος του επιπέδου της ασφάλειας όλων των ψηφιακών συστημάτων και υποδομών, τα οποία προφανώς περιλαμβάνουν και τον άνθρωπο μέσα, όχι μόνο τα μηχανήματα, στην Ελλάδα, στην χώρα μας.
Αρετή Μπέσκα: Είμαστε πολύ πίσω κύριε Μπλέτσα;
Μιχάλης Μπλέτσας: Πολύ πίσω δεν είμαστε.
Αρετή Μπέσκα: Ωραία αυτό είναι θετικό.
Φαίη Μαυραγάνη: Παρήγορο.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ικανοποιητικά δεν είμαστε επίσης, όμως. Βέβαια, πολλές φορές, ξέρετε, ισχύει και στην κυβερνοασφάλεια, ισχύει το ανέκδοτο με την αρκούδα. Ότι όταν πάρει την παρέα σου κυνήγι μία αρκούδα στο βουνό, αρκεί να μην είσαι ο τελευταίος.
Φαίη Μαυραγάνη: Ναι.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ισχύει και αυτό, αλλά δεν είναι αρκετό, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Αρετή Μπέσκα: Προφανώς.
Φαίη Μαυραγάνη: Δεν σας κρύβω ότι έπεσα πάνω σας, τρόπον τινά, αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, σε δύο συνεντεύξεις, στις οποίες μιλούσατε για τα περίφημα Bots. Ακούσαμε για τα Bots από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, λίγο μετά τη συγκέντρωση των Τεμπών και σας άκουσα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δεν σας κρύβω, γιατί εξηγούσατε τί ακριβώς είναι τα Bots. Εγώ δεν είχα καταλάβει τί είναι, καταλάβαμε ότι είναι ρομπότ, αλλά δεν έχουμε καταλάβει σαν ρομπότ τί κάνουν. Θέλετε να μας εξηγήσετε τί κάνουν τα Bots;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, είναι προφίλ, λογαριασμοί, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία, όμως, δεν έχουν κάποιον άνθρωπο άμεσα από πίσω. Έχουν δημιουργηθεί μαζικά-
Φαίη Μαυραγάνη: Από άνθρωπο.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κάποιος έγραψε κάποιο πρόγραμμα δηλαδή-
Φαίη Μαυραγάνη: Κάποιος άνθρωπος.
Μιχάλης Μπλέτσας: Το οποίο δημιουργούσε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλούς, και έχει φτιάξει και ένα πρόγραμμα που τα ελέγχει. Επομένως, θέλει, σήμερα θα μεταδώσω αυτό το μήνυμα, που μου αρέσει, το είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πάω και θα το βάλω σε αυτά τα BOTS και αυτά τα BOTS θα αρχίσουν τα ποστάρουν αυτό το μήνυμα.
Φαίη Μαυραγάνη: Άρα γράφει, ας πούμε, μία κουβέντα, ό,τι θέλει, όποιο μήνυμα, με όποιο περιεχόμενο και τη διαχέει παντού.
Μιχάλης Μπλέτσας: Ή αναπαραγάγει κάποιο περιεχόμενο άλλου, που έχει δει από άλλον χρήστη. Δηλαδή τα Bots πολλές φορές ακολουθούν άλλους χρήστες, είναι προφίλ κανονικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φαίη Μαυραγάνη: Αλλά πάντα πίσω από αυτά, είναι κάποιος. Πόσα μπορεί να χειριστεί κάποιος, ένας άνθρωπος πόσα τέτοια;
Μιχάλης Μπλέτσας: Χιλιάδες, χιλιάδες μπορεί να χειριστεί, δεν υπάρχει περιορισμός. Αυτό είναι το καλό με την αυτοματοποίηση, με τους υπολογιστές, ότι μπορεί να χειριστεί πάρα πολλά.
Φαίη Μαυραγάνη: Και στην Ελλάδα θέλετε να μας πείτε τί συμβαίνει; Εμείς είμαστε εύκολοι στο να πάρουμε αυτά τα μηνύματα και να τα υιοθετήσουμε;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, όπως έχω πει επανειλημμένα, και το λέω εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην Ελλάδα είμαστε το ιδανικό μέρος για τέτοιου είδους πειράματα, διότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν σαν κύριο μέσο ενημέρωσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, είμαστε ιδανικό μέρος, για να κάνει κάποιος τέτοιες καμπάνιες.
Φαίη Μαυραγάνη: Και θεωρεί κάποιος, κύριε καθηγητά, το διαδίκτυο και αυτό που διαβάζει θέσφατο;
Μιχάλης Μπλέτσας: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι καταπίνουμε ό,τι βλέπουμε γραμμένο, πολύ εύκολα και όσο πιο εντυπωσιακό είναι αυτό το περιεχόμενο, όσο πιο πολύ απηχεί στις ορμόνες μας, και όχι στη λογική μας, έχουμε και την τάση να το αναπαραγάγουμε.
Αρετή Μπέσκα: Είμαστε πολύ εύπιστο κοινό.
Φαίη Μαυραγάνη: Και πώς το σταματάμε;
Μιχάλης Μπλέτσας: Αυτό είναι φυσιολογικό
Ανδρέας Ζαμπούκας: Το ζήτημα είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι, για να ακούσουμε κάτι, δηλαδή υπάρχει το υπόβαθρο, το οποίο επιζητούμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα και επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.
Φαίη Μαυραγάνη: Και πώς αλλάζει αυτό κύριε καθηγητά ή πώς σταματάει, γιατί είναι επικίνδυνο, γιατί αν κάποιος τρελός αύριο βγει και πει «ο Έλβις ζει και πάμε εκεί να τον συναντήσουμε» και είναι στον γκρεμό.
Μιχάλης Μπλέτσας: Κυρία Μαυραγάνη, δύο επισημάνσεις, για να είμαστε τεχνικά σωστοί, δεν είμαι καθηγητής, είμαι ερευνητής.
Φαίη Μαυραγάνη: Ερευνητής.
Μιχάλης Μπλέτσας: Διορθώνω αυτό πολύ συχνά.
Φαίη Μαυραγάνη: Παρακαλώ, εννοείται.
Μιχάλης Μπλέτσας: Αλλά, δεύτερον, κοιτάξτε να δείτε, για εμένα ήταν μία πολύ καλή πάσα, αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, διότι είναι κάτι που προσπαθώ να επισημάνω, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θεωρώ τον δημόσιο διάλογο, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα ελλιπή και συνήθως τοξικό.
Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Έρχονται, λοιπόν, πολλές φορές και τέτοιου είδους μηχανισμοί, οι οποίοι ενισχύουν αυτή την τοξικότητα. Γιατί έτσι δουλεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν βλέπεις κάτι φυσιολογικό δεν σου δημιουργεί μεγάλη εντύπωση.
Φαίη Μαυραγάνη: Και προφανώς κάποιους τους εξυπηρετούν, κύριε Μπλέτσα. Γιατί, για παράδειγμα, σας άκουγα να λέτε ότι στις συγκεντρώσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των μηνυμάτων από Bots ήταν από συγκεκριμένη χώρα και την ονομάσατε κιόλας, είπατε ότι ήταν από τη Ρωσία.
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι, είπα ότι διαχρονικά στην Ελλάδα τα BOTS και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης έρχονται από συγκεκριμένη χώρα.
Φαίη Μαυραγάνη: Α, όχι μόνο σε αυτό, διαχρονικά λέτε.
Μιχάλης Μπλέτσας: Όχι, κοιτάξτε, αυτό ήταν μία αφορμή.
Φαίη Μαυραγάνη: Διαχρονικά έρχονται από την Ρωσία.
Μιχάλης Μπλέτσας: Να σας πω κάτι, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Για εμένα το συγκεκριμένο ήταν μία αφορμή, αυτό είναι κάτι που γίνεται διαχρονικά, σαφώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ένα ιδανικό πεδίο εφαρμογής, διότι η τακτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, είναι η διεύρυνση των όποιων ρηγμάτων εμφανίζονται στην κοινωνία και η ενίσχυση των άκρων.
Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Αυτό είναι η στρατηγική της Ρωσίας και το έχει πει η ίδια ανοιχτά, δεν το λέω εγώ.
Φαίη Μαυραγάνη: Θέτετε πολύ σοβαρά θέματα και νομίζω ότι είναι μία καλή ευκαιρία, να τα ανοίξουμε περισσότερο σε μία επόμενη συνάντηση, όταν είστε εδώ.
Μιχάλης Μπλέτσας: Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος, δεν είναι η πρώτη εμφάνιση και δεν ξέρουμε και το ποσοστό, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το πόσο σημαντική ήταν η επίδραση των Bots, στη συγκεκριμένη υπόθεση, τις τελευταίες μέρες, σίγουρα υπήρξε αυτή. Αυτό είναι σίγουρο.
Φαίη Μαυραγάνη: Θα το ξανά δούμε σε μία επόμενη συζήτηση, κύριε Μπλέτσα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ, χαρά μας και τιμή μας, καλή σας μέρα.
Μιχάλης Μπλέτσας: Και εγώ σας ευχαριστώ.