Βασικά σημεία:
Για την κυβερνοασφάλεια όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις μίλησε στο NETWEEK o Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχαήλ Μπλέτσας. «Το μοντέλο μας πλέον θα πρέπει να προσομοιάζει με το βιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνεχώς ψάχνει, εντοπίζει και αντιμετωπίζει τα παθογόνα του περιβάλλοντός του και πόσο γρήγορα αναρρώνει μετά την επίθεσή τους. Σε αυτό το οικοσύστημα η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας φιλοδοξεί να δημιουργήσει τα «εμβόλια» τα οποία θα ενισχύσουν τις άμυνες της κοινωνίας με την μορφή κανονισμών, ελέγχων, εργαλείων, οδηγιών και φυσικά όσο το δυνατόν πιο ευρεία ενημέρωση», τόνισε ο Μιχαήλ Μπλέτσας.
Η συνέντευξη:
Πρόσφατα κι ενώ παρακολουθούσα την εκδήλωση για τα 20 χρόνια της ENISA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας) έλαβα τηλεφώνηµα από τηλεοπτικό σταθµό, όπου µου ζητούσαν να µιλήσω «ζωντανά» στον αέρα για τη µεγάλη πρόσφατη κυβερνοεπίθεση.
Το µυαλό µου άρχισε να τρέχει γιατί, όντως τις προηγούµενες ηµέρες είχαµε πληθώρα από σηµαντικά περιστατικά. Θέλουν να ακούσουν για τα εκρηγνυόµενους βοµβητές και ασυρµάτους της Χεζµπολάχ; για την κατακόρυφη αύξηση της κίνησης άρνησης υπηρεσίας στους ιστότοπους των ελληνικών τραπεζών καθώς και άλλων µεγάλων φορέων; µήπως για την πρόσφατη παραβίαση του δικτύου του Κτηµατολογίου; «Για ποια από όλες;» ρώτησα.
Η απάντηση µε άφησε έκπληκτο: «µα, για τo χακάρισµα του λογαριασµού της Πυροσβεστικής στο Χ» (πρώην Twitter). Το πρόγραµµά µου δεν µου επέτρεπε να ικανοποιήσω το αίτηµα του τηλεοπτικού σταθµού, όµως το αίτηµα µε έβαλε σε σκέψεις.
H κυβερνοασφάλεια σαν αντικείµενο έχει σηµαντική οµοιότητα µε τη διαχείριση των απορριµµάτων. Στην Ελλάδα, όπου αυτή θεωρείται αποκλειστική αποστολή του εκάστοτε δηµάρχου, είναι ο κύριος λόγος που δεν τα πάµε και πολύ καλά στον συγκεκριµένο τοµέα. Η Εθνική Αρχή φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία, όχι προφανώς για τα φυσικά απορρίµµατα, αλλά για τα ψηφιακά τα οποία είναι συνήθως υπεύθυνα για τα κενά ασφαλείας των συστηµάτων και των διαδικασιών που χρησιµοποιούµε ολοένα περισσότερο στην καθηµερινότητα µας.
Η κυβερνοασφάλεια µας αφορά όλους και χωρίς τη συµµετοχή όλων µας δεν θα µπορέσουµε να ανεβάσουµε το επίπεδό της στη χώρα µας.
Η σηµασία της αυξάνεται συνεχώς, παράλληλα και ανάλογα µε την αύξηση της διάχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην ζωή µας. Όµως, ταυτόχρονα αυξάνονται και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι οργανισµοί κυβερνοασφάλειας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί, φυσικά, εξαίρεση. Οι όλο και πιο εξελιγµένες µέθοδοι που χρησιµοποιούν οι επιτιθέµενοι σε συνδυασµό µε τη µεγάλη έλλειψη εξειδικευµένου ανθρώπινου δυναµικού και τη ραγδαία εξάπλωση του συνολικού ψηφιακού αποτυπώµατος της κοινωνίας µας, κάνουν µονόδροµο την ανάπτυξη ενός εκτεταµένου οικοσυστήµατος κυβερνοασφάλειας.
Η ευρωπαϊκή οδηγία NIS2, της οποίας ο εφαρµοστικός νόµος είναι η προτεραιότητα της Αρχής αυτή τη στιγµή, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλές περισσότερες οντότητες σε σύγκριση µε τους µέχρι σήµερα Φορείς Εκµετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών υπάγονται στις ρυθµίσεις της, η κυβερνοασφάλεια γίνεται πλέον ευθύνη των ανώτερων διοικητικών οργάνων των φορέων, συγκεκριµένα τεχνικά µέτρα γίνονται πλέον υποχρεωτικά. Η συνεργασία µεταξύ όλων των εµπλεκοµένων, αρχής γενοµένης από την υποχρέωση αναφοράς των περιστατικών κυβερνοασφάλειας, αναφέρεται και προβλέπεται ρητά.
Οι µέρες που πολύ πολύπλοκα συστήµατα, όπως τα δίκτυο µιας µεγάλης οντότητας µπορούν να θεωρηθούν εντελώς «αµόλυντα» από παθογόνες καταστάσεις, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η πρότερη αντιµετώπιση της κυβερνοασφάλειας ως ένας ψηλός φράχτης που προστατεύει τα συστήµατα και τα δεδοµένα που περικλείει, έχει πια µικρή εφαρµογή. Το µοντέλο µας πλέον πρέπει να είναι το βιολογικό ανοσοποιητικό σύστηµα το οποίο συνεχώς ψάχνει, εντοπίζει, αντιµετωπίζει τα παθογόνα του περιβάλλοντός του, καθώς και το πόσο γρήγορα «αναρρώνει» ο οργανισµός µετά την επίθεσή τους. Σε αυτό το οικοσύστηµα, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας φιλοδοξεί να δηµιουργήσει τα «εµβόλια», τα οποία θα ενισχύσουν τις άµυνες της κοινωνίας µε την µορφή κανονισµών, ελέγχων, εργαλείων, οδηγιών και, φυσικά, όσο το δυνατόν πιο ευρείας ενηµέρωσης.
Προσβλέπουµε στη συνεργασία µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς για να γίνουµε όλοι µαζί πρωτοπόροι στην άµυνα και ανθεκτικότητατης κοινωνίας µας.