Skip to content Skip to footer

Αρχική /NCC-ECCC

Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC-EL)

Εθνικό Κέντρο Συντονισμού

(National Coordination Centre, NCC-EL)

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, βάσει του άρθρου 17 του ν. 4961/2022 (Α’ 146), έχει οριστεί ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC-EL) στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/887, που αφορά στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αρμοδιότητας για την Κυβερνοασφάλεια (European Cybersecurity Competence Centre – ECCC).

Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού στοχεύει:

  1. Στην προώθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στον κυβερνοχώρο, με την εναρμόνιση του πεδίου της κυβερνοασφάλειας σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την αποστολή του ECCC.
  2. Στην ενδυνάμωση της θέσης της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
  3. Στην προσαρμογή του εθνικού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου στις εξελίξεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
  4. Στην ενίσχυση της συνεργασίας με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς.
  5. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικοδόμηση ενός καινοτόμου και ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., όπως η χρηματοδοτική υποστήριξη προς τρίτα μέρη (Financial Support to Third Parties – FSTP).

Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού, η ΕΑΚ υποστηρίζεται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 5002/2022 (Α’ 228) και την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας. Η υποστήριξη αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς τρίτους (Financial Support to Third Parties – FSTPs), που στοχεύουν στην ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας των φορέων μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Καθήκοντα Εθνικού Κέντρου Συντονισμού

Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC-EL), ως ένα από τα 27 Κέντρα των κρατών μελών της ΕΕ, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αρμοδιότητας (ECCC) και της εθνικής κοινότητας κυβερνοασφάλειας.Τα καθήκοντας του περιλαμβάνουν:

  • Την υποστήριξη της αποστολής του ECCC μέσω του συντονισμού εθνικών και περιφερειακών φορέων.
  • Την παροχή τεχνικής βοήθειας σε ενδιαφερόμενα μέρη κατά την υποβολή αιτήσεων για έργα κυβερνοασφάλειας.
  • Την ενθάρρυνση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας σε διασυνοριακά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
  • Την ανάπτυξη και διάδοση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κυβερνοασφάλεια.
  • Την προώθηση συνεργειών με εθνικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας.
  • Την αξιολόγηση αιτήσεων για ένταξη στην κοινότητα κυβερνοασφάλειας.

Με αυτές τις δράσεις, το NCC-EL συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της κυβερνοανθεκτικότητας και της συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC-EL) προωθεί την υιοθέτηση και ανάπυξη καινοτόμων λύσεων κυβερνοασφάλειας από φορείς, μέσω επιχορηγήσεων που παρέχονται από το Κέντρο Αρμοδιότητας (ECCC). Διαχέει τα αποτελέσματα των σχετικών εργασιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και τη γνώση για την κυβερνοασφάλεια.

Συνεργάζεται στενά με εθνικές αρχές και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, παρακολουθώντας την πρόοδο στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών κυβερνοασφάλειας.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας για την Κυβερνοασφάλεια

Ιδρύθηκε με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/887 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουνίου 2021, από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Συνεργάζεται με το Δίκτυο των Εθνικών Κέντρων Συντονισμού (National Coordination Centres Network) για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Κοινότητας Κυβερνοασφάλειας, του οποίου μέλος αποτελεί και το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC-EL).

Το ECCC, με έδρα το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, αναπτύσσει και υλοποιεί μεταξύ άλλων, μαζί με τα κράτη μέλη, τη βιομηχανία και την κοινότητα τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας, μια κοινή ατζέντα για την ανάπτυξη τεχνολογίας και για την ευρεία εφαρμογή της σε τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος και σε επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις 16-17 Μαρτίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του ECCC ενέκρινε την Στρατηγική Ατζέντα του. Στόχος της εν λόγω Ατζέντας είναι να δημιουργήσει ένα ενιαίο και κοινό όραμα για τις επενδύσεις της ΕΕ στην κυβερνοασφάλεια που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων που καθορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια και στον κανονισμό 2021/887 του ECCC.

Ευθυγραμμίζοντας τις επενδυτικές προτεραιότητες της ΕΕ και των κρατών μελών, η Στρατηγική Ατζέντα συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερου αντικτύπου και παρέχει κίνητρο για εθνικές επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, εκφράζει μια ολιστική θεώρηση των επενδυτικών προτεραιοτήτων για την κυβερνοασφάλεια, ενσωματώνοντας τις απόψεις σημαντικών ομάδων ενδιαφερομένων, όπως η ακαδημαϊκή κοινότητα, η βιομηχανία κυβερνοασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι δημόσιες αρχές ή οι φορείς εκμετάλλευσης βασικών και σημαντικών υποδομών σύμφωνα με την οδηγία για την ασφάλεια των πληροφοριών δικτύου (NIS 2).

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον ιστότοπο του ECCC: https://cybersecurity-centre.europa.eu/index_en

Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Συντονισμού

(National Coordination Centres Network)

Το Δίκτυο των Εθνικών Κέντρων Συντονισμού (ΕΚΣ) αποτελείται από 27 κέντρα, ένα σε κάθε κράτος μέλος, που συνεργάζονται στενά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιότητας για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC). Στόχος του Δικτύου είναι η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC) μαζί με το Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Συντονισμού (NCCs), αποτελoύν τους κεντρικούς πυλώνες για την ανάπτυξη και τη στρατηγική συντονισμού της κυβερνοασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 2021/887, τα Εθνικά Κέντρα Συντονισμού είναι φορείς του δημόσιου τομέα ή ανήκουν κυρίως στο κράτος ή εκτελούν καθήκοντα δημόσιας διοίκησης. Έχουν την ικανότητα να υποστηρίζουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρμοδιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC) και το Δίκτυο στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

Τα Εθνικά Κέντρα Συντονισμού διαθέτουν ή έχουν πρόσβαση σε ερευνητική και τεχνολογική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να συντονίζονται με τη βιομηχανία, τον δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τους πολίτες.

Tο οικοσύστημα αυτό ενισχύει τις ικανότητες και τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινότητας κυβερνοασφάλειας, προστατεύει την οικονομία και την κοινωνία από κυβερνοεπιθέσεις, διατηρεί την αριστεία στην έρευνα και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.

Επιπλέον λαμβάνει στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις συνενώνοντας πόρους από την ΕΕ, τα κράτη-μέλη της και, έμμεσα, τη βιομηχανία, με σκοπό τη βελτίωση και την ενίσχυση των τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας, ενδυναμώνοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πηγές χρηματοδότησης του Δικτύου περιλαμβάνουν, μέσω του ECCC, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ 2021-2027, καθώς και τις συνεισφορές των κρατών μελών.

Αποστολή του Κέντρου Αρμοδιότητας και του Δικτύου

Η αποστολή του Κέντρου Αρμοδιότητας και του Δικτύου βοηθούν την Ένωση:

α) να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο και τη στρατηγική αυτονομία της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με τη διατήρηση και ανάπτυξη των ερευνητικών, ακαδημαϊκών κοινωνικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων της Ένωσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικότητας, της ακεραιότητας και της προσβασιμότητας των δεδομένων, στην ψηφιακή ενιαία αγορά.

β) να υποστηρίξει τις ενωσιακές τεχνολογικές ικανότητες, δυνατότητες και δεξιότητες που συνδέονται με την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των υποδομών των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών ζωτικής σημασίας και του υλισμικού και λογισμικού που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ένωση· και

γ) να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ενωσιακού κλάδου της κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, να διασφαλίσει υψηλά πρότυπα κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση και να μετατρέψει την κυβερνοασφάλεια σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα άλλων ενωσιακών κλάδων·

Το Κέντρο Αρμοδιότητας και το δίκτυο εκτελούν τα καθήκοντά τους σε συνεργασία με τον ENISA και την κοινότητα κατά περίπτωση.

Μετάβαση στην αρχή